Open Labs στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του έργου «e-ΣΚΑΠΑΝΗ και της διάχυσης του επιστημονικού έργου που παράγεται σε αυτό, διοργανώθηκαν με επιτυχία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος δύο επιδεικτικά εργαστήρια (Open Labs) στις 21 και 24 Νοεμβρίου 2022. Τα επιδεικτικά εργαστήρια έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Στο εργαστήριο με τίτλο «Μεθοδολογία για την εύρεση χρώματος σε αρχαία γλυπτά μέσω φωτογράφισης της υπέρυθρης και υπεριώδους περιοχής του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος» έγινε μια εισαγωγική παρουσίαση του έργου e-ΣΚΑΠΑΝΗ και των τεχνικών χρωματισμού μαρμάρινων αντικειμένων κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια, στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Μουσείου, έγινε επίδειξη ανίχνευσης χρωστικών σε λίθινα υποστρώματα με μη επεμβατική εφαρμογή φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων Χ ενεργειακής διασποράς σε αρχαίο αντικείμενο. Ακολούθησε εισαγωγή στις τεχνικές φωτογράφησης για την ανίχνευση χρωστικών σε αρχαία αντικείμενα, με παρουσίαση ενδεικτικών περιπτώσεων, και επίδειξη φωτογράφησης της υπέρυθρης και υπεριώδους περιοχής του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Το επιδεικτικό εργαστήριο παρακολούθησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. μετά από ειδική πρόσκληση με στόχο την ενημέρωσή τους για τις ανωτέρω τεχνικές και την συμβολή τους στη μελέτη αρχαίων αντικειμένων.


Στο εργαστήριο με τίτλο «Μεθοδολογία τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης για τη συντήρηση αρχαιοτήτων», έγινε μια εισαγωγική παρουσίαση του έργου e-ΣΚΑΠΑΝΗ και των τεχνικών συντήρησης από την αρχαιότητα έως σήμερα, με παράθεση ενδεικτικών περιπτώσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη τρισδιάστατης σάρωσης αρχαίων μνημείων, επεξεργασία ψηφιακών μοντέλων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τρισδιάστατη εκτύπωση για την παραγωγή φυσικών αντιγράφων αρχαίου αντικειμένου. Αναφέρθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των τεχνικών αυτών για την συντήρηση αρχαιοτήτων σε σχέση με παλιότερες τεχνικές. Το κοινό που συμμετείχε στο εργαστήριο και εκδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον για τις νέες τεχνικές στο πεδίο της συντήρησης αρχαιοτήτων, επιλέχτηκε με κλήρωση μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Leave a Reply